Telefonumun Pil Sağlığını Nasıl Korurum?

Muhammet ismet KARALİ

Updated on:

Akıllı telefonlar günümüzde oldukça yaygınlaşmış teknolojik aletlerdir. Bu cihazlar günümüzde hemen hemen her işi yapabilecek kapasiteye gelmiş olsa da pil konusunda henüz bir devrim yapamamıştır. Peki bir an bile yanımızdan ayırmadığımız bu cihazları uzun yıllar kullanmak istiyorsak, pil sağlığı için neler yapmalıyız, telefonumuzu nasıl şarj etmeliyiz? Bu yazımızda bir kaç madde de pil sağlığına minimum etkiyle uzun yıllar pil sağlıklı ve verimli şarj etmenin püf noktalarına değineceğiz.

Günümüzde hemen hemen her telefon Lityum iyon pil teknolojisini kullanmaktadır. Lityum iyon piller geleneksel pil teknolojisine göre daha hızlı şarj olur. Hafif tasarımda ve daha uzun ömürlüdürler. Peki bu pilleri minimum zararla şarj etmenin yolları nelerdir? İşte maddeler.

Lityum iyon Pilleri Şarj Edilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Lityum iyon pillerin en nefret ettiği şey ısıdır. Bu nedenle telefonunuzu güneş altında ve sıcak ortamlarda bırakmayın (İdeal sıcaklık 10°C ila 35°C.)
  • Telefonunuzu şarj olurken ısınmasına neden olacak etkenlerden kaçının. Şarj olurken telefonunuzu kullanmamaya özen gösterin.
  • Gerekmedikçe hızlı şarjdan kaçının. Hızlı şarj ısı demektir. Isı da ilk madde belirttiğimiz gibi Lityum iyon pillere zara veren en büyük etkendir.
  • Lityum iyon pilleri istediğiniz zaman şarj edebilirsiniz. Şarja takmak için bitmesini beklemeyin.
  • Telefonunuzu pilini hiç bir zaman % 100 bitirmeyin. Bu durum Lityum iyon pillere çok fazla zarar verir.
  • Piliniz yüzde 20’nin altına düştüğünde Telefonunuzu kullanmamaya çalışın.
  • Piliniz %10’nun altına düştüğünde hala şarj etme imkanınız yoksa, telefonu kapatın.
  • Pilinizi sıklıkla %40 ila %80 değerleri arasında tutmaya özen gösterin.
  • Her zaman lisanslı ve orijinal ürün kullanın. Buna kullanacağınız şarj kablosu da dahil.
  • Zorunda kalmadıkça kablosuz şarj (wireless charger) kullanmayın. Çünkü kablosuz şarjın ürettiği manyetik alan ısıya neden olmaktadır.
  • Şarj olurken telefonun ısınmasına neden olacak kılıfları kullanmayın. Telefonunuzu şarja takarken kılıfınız çıkartmaya özen gösterin.

Tüm Bu Maddeleri Nasıl Uygularım?

Bataryanız üç bin mAh ve üzeriyse %100’e şarj olması iki buçuk ila üç buçuk saat sürecektir. Telefonun bütün gece şarjda kalması bir sorun teşkil etmez. Çünkü batarya %100 şarj olduktan sonra telefon gelen akımı kesecektir ve ek olarak her sabah aynı saate telefonu şarjdan alıyorsanız, telefonunuz bu rutini not eder. Ayrıca telefonunuz gece boyu şarj olmak yerine %80’e geldiğinde şarj işlemine ara verir. Sonrasında telefonu alacağınız saat yaklaştığında şarj işlemi başlar ve batarya %100 ‘e şarj olur. Eğer piliniz bir günlük kullanımda %20 altına düşüyorsa gün içinde mutlaka şarj edin. zorunda kalmadıkça pilinizi %20’nin altına düşürmeyin.

Her Pilin Ömür Vardır

Bu saydığımız maddelere her ne kadar dikkat etseniz de bütün pillerde olduğu gibi Lityum iyon pillerin de bir ömrü vardır. Zaman içinde kapasitesinde belirli bir kayıp yaşanması kaçınılmazdır. Lakin bu maddeler ile yaşanan kaybı minimuma indirmek mümkündür. Bizim önerimiz pil sağlığının durumuna göre iki ila üç yıl içerisinde, orijinal veya lisanslı bir pille değişim yapmanızdır.

Yorum yapın